För att upprätthålla ett bra immunförsvar krävs det att man gör ett aktivt val varje dag genom hela livet för att försöka hålla sitt immunförsvar på topp. Därför måste man se till så att man inte utsätter sig själv för det som kan sänka immunförsvaret och aktivt försöker stärka sitt immunförsvar så mycket som möjligt.

Att välja ett bra immunförsvar

När man ska ha en viss livsstil måste man göra aktiva val för att upprätthålla den livsstilen. Detsamma gäller om man vill ha ett starkt immunförsvar. Alla val man gör i livet påverkar immunförsvaret. Exempel på aktiva val man kan göra är bland annat att:

  • Äta sunt
  • Sova ordentligt
  • Träna regelbundet
  • Undvika stress
  • Inte röka eller dricka alkohol
  • Vara ute i naturen och få frisk luft och D-vitamin från solen

Ovanstående exempel är väldigt vanliga allmänna råd för att må bra och ha en sund livsstil, men faktum är att det är precis det som är hemligheten till ett bra immunförsvar. Förutom det kan det även vara bra att utsätta sig för lite smuts då och då. Att ha ett kliniskt rent hem hjälper inte immunförsvaret. Om immunförsvaret har för lite att göra så kan man inte bygga upp ett bra försvar.

Man bör komma ihåg att man inte kan få ett superstarkt immunförsvar som kan klara av allt, men däremot har folk en tendens att underskatta sitt immunförsvar. De flesta människor har dock ett mycket nedsatt immunförsvar över lag på grund av en osund livsstil. Därför bör man alltid överväga att först och främst försöka göra något för att stärka sitt immunförsvar istället för att ta ett vaccin för exempelvis influensan. Alla vacciner medför nämligen en hälsorisk, men ett starkt immunförsvar har bara fördelar.