I Sverige är 17 % av landet täckt av blåbärsris. Det är ett superbär med extremt många positiva egenskaper som gör underverk för immunförsvaret. Den starka och rika färgen i blåbär beror nämligen på så kallade antocyaniner, som är svåra att hitta i så hög koncentration i någon annan frukt eller grönsak.

Vaccinium myrtillus eller vaccin?

Blåbäret har en lång historia av att vara ett superbär. På latin heter bäret Vaccinium myrtillus och det kan vara därifrån som ordet vaccin kommer, med tanke på bärets positiva påverkan på immunförsvaret. Det är antocyaninerna i blåbär som skapar den lila färgen och som har den positiva påverkan på immunförsvaret. Men antocyaniner finns inte bara i blåbär utan i alla frukter och bär som har den starka blålila färgen i sig. Dock är antocyaninerna mest koncentrerade i just blåbär av alla andra frukter och grönsaker.

I matbutiken finns det frysta svenska blåbär att köpa. Varför inte äta en skål med sockrade blåbär med grädde till efterrätt istället för en chokladkaka? Det kommer ge immunförsvaret en riktig energiboost. Utnyttja även tiden då blåbären finns i skogarna och plocka på dig så du har frysta superbär över vintern.