Våren står för dörren och snart är det även sommar. Direkt när solen börjar titta fram är det dags att tänka på solskydd. Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att tänka på att skydda dig mot solen. Om du har barn är det väldigt viktigt att du även tänker på att skydda dem. Barn är extra känsliga mot solen. Det finns bland annat UV dräkt som passar till barn när det är dags för sol och bad. En UV dräkt skyddar ditt barn från farliga UV-strålar och har ett inbyggt solskydd. Det finns olika typer av UV dräkter, en del är i två delar och andra en hel dräkt. Ett tips är att komplettera en UV dräkt med en bra solhatt som skyddar huvudet. Med rätt solskydd kan hela familjen njuta av sommarsemestern utan att skadas av solen.

Huden åldras i solen

Det finns även bra badkläder för vuxna som skyddar mot solen som kan vara ett bra komplement till solkräm. Om du använder solkräm är det viktigt att du smörjer in dig ofta och rikligt när du ska vara ute en hel dag i solen. En anledning till att du ska vara noggrann med solskydd är att hudens struktur påverkas negativt och påskyndar processen att rynkor bildas i huden. Huden i ansiktet är extra känslig så där är det viktigt att du smörjer med solskydd.

Brännskador kan leda till hudcancer

Du kan även drabbas av pigmentförändringar om du vistas ute i solen, på grund av hormoner i kroppen. När du är i solen utsätts kroppen för en ökad melaninproduktion och melanin är det ämne i kroppen som skyddar mot solen starka strålar. Ibland sker en ökad melaninproduktion, vilket innebär att det skapas en hyperpigmentering. Det gör att melaninet inte kan skydda dig mot solen. När detta sker får du mörka fläckar på huden och solexponering kan förvärra dessa fläckar. Den största anledningen till att du verkligen ska skydda dig i solen och undvika brännskador är för att inte riskera att drabbas av hudcancer. För att minska risken för brännskador bör du undvika solen när den är som starkast mellan 11-15. Använd även alltid solskydd med tillräckligt hög SPF.