Brännässlan är ett ovälkommet ogräs i dagens trädgårdar. Men det finns en god anledning till att brännässlor växer vid nästan alla torp och gårdar. I gamla tider bidrog nässlan till både järn och C-vitamin samt viktiga mineraler och var den kanske viktigaste växten i vårt kalla klimat. Det fanns ingen import av c-vitaminrika frukter vintertid och utan nässlan hade människor i Norden inte klarat sin hälsa särskilt bra. De hade utan tvekan drabbats av svår C-vitaminbrist samt andra hälsoproblem.

Brännässlan

Den vanliga brännässlan är en växt som skyddar sig med brännhår samt innehåller myrsyra, histamin och acetylkolin. Faktum är att nässlan innehåller hela sjuttio näringsämnen såsom C-, A- och B-vitamin, zink, järn, kalcium, folsyra, kisel, flavonoider, järn, magnesium, mangan, svavel, proteiner samt essentiella aminosyror. Det här är som sagt en superväxt som använts under årtusenden inom folkmedicin och är en känd medicinalväxt från bland annat antika Grekland. Nässlan användes som behandling för flera olika sjukdomstillstånd som exempelvis diabetes, anemi, ödem samt för att lindra reumatism.

Nässelpulver

Idag kan du köpa nässelpulver som kosttillskott och behöver inte plocka dina nässlor själv. Nässlor torkas och mals till ett pulver och det fantastiska är att pulvret innehåller alla näringsämnen som den levande växten gör. Äldre nässlor ger en skarpare smak medan de yngre nässlorna ger en mild smak. Unga nässlor kan gärna användas i matlagning och varmrätter såsom pesto. Men när det kommer till pesto är det kanske bättre att kika in hos Barilla på nätet för att hitta ett recept till en härligt smakrik pesto till pastan som säkerligen kommer att bli en smaksuccé. Här hittar du många fina recept till en smakrik pesto till pastan såsom Fettuccine Rosso och spenat, spaghetti med lax och pesto eller spaghetti eko med Pesto alla Genovese, pinjenötter och färsk basilika. Att laga pasta med pesto är en mycket enkel men fantastiskt smakrik rätt som alla kan laga. Hos Barilla på nätet kommer du garanterat att hitta ditt perfekta recept för en smakrik pesto till pastan.

Nyttan med nässelpulver

Med nässelpulver behövs egentligen inga andra mineral eller vitamintillskott utan denna produkt kan användas som ett multivitaminpulver. Nässelpulver kommer bland annat förstärka ditt immunförsvar. Fördelen med nässelpulver är att det är relativt billigt i jämförelse med andra kosttillskott och kan användas exempelvis på smörgåsen, i müslin, drickas som te, blandas i juice eller smoothies samt användas i matlagningen. Nässlan har genom tiderna använts för att sänka blodsockret för personer som lider av diabetes, ledbesvär, lindra eksem och allergiska besvär, acne samt mag- och tarmbesvär. Eftersom nässlor är rika på järn samt c-vitaminer är denna växt särskilt gynnsam för din blodbildning samt blodets syretransport. Nässlan är dessutom alkalisk och sägs ha detoxeffekt, vilket kan rena blodet.

Inflammationshämmande och vattendrivande

Nässlor är inflammationshämmande och stimulerar även din ämnesomsättning. En annan fördel är att nässelpulver kommer att få dig att känna dig mindre trött samt är positivt för din kropps energibalans. Eftersom nässlan har en vattendrivande funktion fungerar den effektivt för personer som lider av lever- samt gallbesvär. Många använder nässelpulver för viktminskning men det enda de förlorar är vätska och det är en tillfällig effekt. Nässelpulver bränner alltså inte fett utan för en äkta viktminskning krävs motion. Nässlan är ett utmärkt kosttillskott men om du använder den som medicinalväxt och lider av exempelvis diabetes bör du helst konsultera din läkare först.