I Sverige, och i många andra delar av världen, blir plastikoperationer allt mer vanligt. Plastikoperationer är inte längre bara återställning och rekonstruktion av ansikte och kropp efter olyckor och sjukdomar, utan också ett sätt att förändra och förbättra utseendet hos den som önskar. Några av de vanligaste plastikoperationerna är bröstförstoring, bröstlyft och fettsugning, men också ansiktslyft, näsplastik, ögonplastik och bukplastik.

I den här texten kommer vi att titta närmare på några av de vanligaste plastikingreppen och vad de innebär. Kom ihåg att det är viktigt att välja en seriös och professionell klinik om du funderar på att genomgå ett ingrepp eller behandling. Alla operationer kommer med risker och för att du ska känna dig trygg är en seriös klinik och kirurg A och O. I Sverige finns det många riktigt bra och pålitliga kliniker att välja mellan, där du får hjälp med allt från förberedelse till efterbehandlingar.

4 vanliga plastikoperationer

Idag finns det nästan ingen del av kroppen som inte kan förändras med hjälp av en plastikoperation, men det innebär inte att alla ingrepp är lika vanliga och förekommande.

Bröstförstoring – Bröstförstoring är ett ingrepp som riktar sig till den som vill återställa eller förbättra fylligheten och volymen i brösten. Brösten kan ändra form efter en snabb viktnedgång eller efter graviditet, men formen och storleken man har kan också vara ärftlig. Med hjälp av implantat från ledande tillverkare som Motiva Sverige kan kirurgen hjälpa dig att få den volym och storlek som du önskar. Ingreppet sker under narkos.

Näsplastik – Att vilja ändra formen på sin näsa är idag mycket vanligt och många väljer då att genomgå en näsplastik. Beroende på vad det är som man vill förändra med näsans utseende kan ingreppen se olika ut. Detta är en vanlig behandling för alla som vill ha en mindre eller rakare näsa. Under senare år har dock allt fler valt att använda sig av fillers för att ändra utseendet, istället för kirurgiska ingrepp under narkos.

Fettsugning – Oavsett hur mycket du tränar och hur bra du äter finns det ofta fettdepåer på kroppen som inte vill försvinna. Vanliga områden att behandla med en fettsugning är nedre delen av magen, höfterna (så kallade love handles) och midjan. Fettsugning går ut på att kirurgen eliminerar fettet genom att suga ut det ur kroppen. Instickshålen är mycket små och därför lämnar operationen sällan några synliga ärr efter sig.

Ögonlocksplastik – Med åren är det många som upplever att ögonlocken börjar hänga. Det gör inte bara att man ser äldre ut, utan vissa menar att den hängande huden även kan störa synfältet. Med en ögonlocksoperation ser kirurgen till att ta bort överflödig hud vid ögonen och gör sedan mycket tunna och fina stygn precis i ögonlockskanten. På så sätt blir det inte missprydande ärr och du ser piggare och yngre ut.