Det pågår spännande forskning om hur fysisk aktivitet påverkar vårt eget immunförsvar. Det finns både fördelar och nackdelar med att träna hårt och hålla igång. Det forskarna nu vill veta är exakt hur sambandet ser ut.
Stress och immunförsvar
Även om fysisk träning ses som något generellt bra för oss kan väldigt hård träning öka risken för infektioner. Detta kan säkert en del känna igen sig i. Man har tränat hårt för att springa ett lopp och vips blir man förkyld innan starten. Att dessutom träna med en förkylning är inget att rekommendera. Detta är i grunden inte konstigare än att vi verkar bli mer mottagliga för förkylningar efter att vi stressat för mycket. Det är med andra orden stressen på kroppen efter hård träning som kan göra immunförsvaret mer på alerten. Frågan för forskarna är varför det förhåller sig så. Att flera livsstilsfaktorer spelar in i hur immunförsvaret arbetar vet man redan. Allt för mycket stillasittande har många nackdelar för det allmänna välmåendet. Men hur vet vi hur mycket träning som är för mycket av det goda?
Vardagens stress
En seriöst satsande motionär kan minska den totala mängden stress i vardagen genom att ta fler kloka beslut under dagen. Det kan vara smart att se till att ekonomin är i ordning och att praktiska saker fortlöper utan onödiga konflikter. Den som exempelvis vill göra en problemfri och snabb bilaffär bör titta in på onlinetjänsten hos Riddermark för att köpa bil och slippa den onödiga stressen en sådan affär vanligen ger. Genom att eliminera stress i vardagen, kommer återhämtningen av träningen att ske effektivare.
Från psykologi till neurologi
Genom att kartlägga träningens effekter från flera olika fält, kan man få en bättre helhetsbild. På så vis ser man samspelet mellan kroppens immunförsvar och olika stressande situationer. Att träna sätter stress på kroppen, vilket i grunden är bra, och detta leder till att kroppen anpassar sig. Denna stress gör alltså att en maratonlöpare över sikt blir bättre och bättre. Denna process verkar dock för vissa hålla dörren öppen för olika luftvägssjukdomar, och därmed kan en träningssäsong vara fylld av förkylningar för vissa. Även den psykiska stressen verkar ha betydelse i detta fall. Därför kan elitidrott naturligtvis vara extra känsligt, då det förekommer stress av både fysik och psykisk natur. För att hjälpa immunförsvaret krävs det att återhämtningen mellan träningspassen är tillräcklig och att man äter en bra kost.