Att hålla sig sund och frisk så länge som möjligt, är givetvis något de flesta eftersträvar. Det finns mycket man kan göra för att förbättra förutsättningarna för det. Dels kan man arbeta med att förbättra immunförsvaret och dels kan man försöka förebygga en del sjukdomar. Det positiva är att mycket leder till båda delar.

Främja immunförsvaret

Immunförsvaret är viktigt då det kan skydda kroppen både från och under sjukdomar. Det finns sjukdomar som påverkar immunförsvaret, men det finns även saker man själv kan göra för att stötta immunförsvaret. Kosten har en viktig roll vad gäller immunsystemet då den både kan hjälpa och stjälpa det. Det gäller att äta varierat men det är även viktigt att maten är näringsrik. Socker är som bekant inte hälsans bästa vän, så äter man mycket sockerhaltig mat bör man försöka dra ner på det och byta ut mellanmålen till något nyttigare som exempelvis frukt, grönsaker eller något med fullkorn. Frukter och grönsaker innehåller mycket vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som kan förebygga flera sjukdomar. Ris är ett vanligt livsmedel som man inte bör äta för ofta då det innehåller små mängder arsenik. Om man äter mycket fisk bör man välja sorter med bra omega-3-fetter och vara uppmärksam på att det finns fiskar med miljögifter, så att man inte äter de sistnämnda för ofta.

Inte bara livsmedel som påverkar

Det är dock inte enbart på livsmedelsfronten som man ska vara observant på sådant som inte gör gott för kroppen. Det kan till exempel vara en bra idé att välja skonsamma, ekologiska rengöringsmedel till hemmet och tvätten, samt hår- och hudvårdsprodukter. På hudoteket.se hittar man inte bara kvalitativa produkter, utan kan även sortera efter ekologiskt och därmed aktivt söka efter snälla hudvårdsprodukter som odlats utan bekämpningsmedel. Där hittar man även utbildade hudterapeuter som kan hjälpa till med råd och besvara frågor, så att man enkelt kan välja rätt produkt för just den hudtyp man har.

Förebygga sjukdomar

En del sjukdomar är lättare att arbeta förebyggande mot än andra. Livsstilen kan ha en stor inverkan på vissa sjukdomar, både vad gäller att drabbas och hur bra sjukdomen och symtomen kan hållas i schack när man väl är drabbad. Något de flesta forskare är överens om är dock att ju bättre skick kroppen är i och ju bättre kondition man har, desto större chanser har man till en god hälsa. Konditionen kan förbättras även genom vardagsrörelse så det är bra om man får in en rutin där man rör sig regelbundet. Alkohol är något som bör undvikas så mycket som möjligt då det inte bara försvagar immunförsvaret, utan även ökar risken för en rad sjukdomar.

Att inleda en hälsosammare livsstil behöver inte vara något helomvändande. Man kan smyga in små förändringar här och var för att bättre kunna fortsätta med dem på lång sikt. Första steget mot en hälsosammare livsstil är att börja tänka i rätt banor och göra upp en hälsosammare plan som kan passa in i ens liv så bra som möjligt.