När du blir äldre försvagas kroppen och det är större risk att du drabbas av sjukdomar. För att minska risken att drabbas av diverse virus och bakterier är det viktigt med ett starkt immunförsvar. Ett bättre immunförsvar kommer inte att förhindra att du inte blir sjuk men det kan göra att du blir mindre sjuk om du drabbas av sjukdom. För att få rabatter och erbjudanden som kan stärka ditt immunförsvar ska du kolla in hejsenior.se som hela tiden kommer med nya erbjudanden och kampanjer. Du kan exempelvis få rabatter på apotek som säljer kosttillskott eller rabatt på träning.

Kosten en viktig komponent i ett starkt immunförsvar

När du blir äldre försämras immunförsvaret och just därför behöver du lägga extra energi på att stärka det lite extra. Att äta hälsosam mat är en väldigt viktig del för att kunna ha ett starkt immunförsvar. Du ska försöka att äta en varierad kost som innehåller mycket vitaminer, antioxidanter och mineraler. Seniorer behöver tänka lite extra på D-vitamin. Alla över 75 år bör äta extra tillskott av vitamin D på 20 mikrogram per dag. Du kan behöva extra tillskott av andra vitaminer. För att ta reda på vad du behöver kan du ta ett blodprov hos en vårdgivare. När du blir äldre kan det blir svårare att äta mycket mat. För att få i dig tillräckligt kan det vara bra att äta flera små mål.

Sömnen

Att sova tillräckligt många timmar varje natt så att kroppen har tid på sig att återhämta sig är otroligt viktigt för att stå emot sjukdomar. Sömnen gör att kroppen orkar mer under dagen. För att du ska kunna sova bra är det viktigt att tänka på att ha det mörkt i rummet men även tyst och svalt. Det ökar förutsättningarna för en god natts sömn.

Träning och stress

Träning och daglig motion är också en viktigt del i ett starkt immunförsvar. Kroppen är gjord för rörelse och mår bra av regelbunden motion. Tänk på att träna både kondition och styrka. Som senior är det bra att styrketräna ungefär två till tre gånger per vecka. Om du inte tränar är det aldrig för sent att börja. För mycket stress påverkar hälsan negativt. Därför ska du tänka på att om du stressar ska du återhämta dig också. Meditation, promenader i skogen eller att utföra en hobby kan vara avslappnande. Det finns ingen magisk formel som kommer att ge dig ett starkt immunförsvar men om du har hälsosamma vanor i vardagen kommer du att nå långt. Du måste ta hand om alla delar, det hjälper inte att du är duktig på att träna om du inte sköter din kost.