Lider du av dålig andedräkt, missfärgade tänder eller lätt får karies? Då kan du behöva se över din munhälsa. Att ha hälsosamma tänder och tandkött är något som är viktigare än man kan tro, eftersom munhälsan är direkt kopplad med ditt välmående.

Tyvärr är det inte ovanligt att munnen blir bortprioriterad när man har andra hälsoproblem. Att gå till tandläkaren är oftast en kostsam historia, men genom att låta små problem växa sig större blir det både dyrare och jobbigare i längden. Precis som det är viktigt att besöka en läkare när du är sjuk är det viktigt att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Hos en tandläkare kan du inte bara få hjälp med karies, tandsten och missfärgningar, utan även större ingrepp som tandutdragning, rotfyllning eller tandimplantat. Du får en friskare mun som gör att hela din livskvalitet förbättras!

Vanliga tandläkarbehandlingar för en hälsosammare mun

Borttagning av tandsten – Tandsten kan inte bara få dina tänder att se missfärgade och tråkiga ut, utan tandsten kan även orsaka riktigt dålig andedräkt. Har du väldigt mycket tandsten kan det till och med leda till att du börjar må fysiskt dåligt. En tandläkare kan hjälpa dig att ta bort tandstenen, antingen med vanliga redskap eller med hjälp av laser.

Tandimplantat – Har du slagit sönder en del av en tand eller har du behövt dra ut en tand helt och hållet? Att sakna en tand påverkar förvisso inte din munhälsa, men det kan påverka ditt självförtroende negativt. En tandläkare kan hjälpa dig att ersätta hela eller en del av en tand och ge dig ett leende som du kan vara stolt över. Du hittar enkelt tandläkare för tandimplantat på Södermalm eller i andra delar av Stockholm/Sverige.

Karies – Har du fått ett hål i en tand? Då kanske du upplever smärta och ilningar. Ett kariesangrepp kan mycket snabbt växa sig större och orsaka otroligt jobbiga problem och en dålig munhälsa. Genom att besöka en tandläkare i god tid och gå på regelbundna kontroller kan du minska risken för att drabbas av karies och på så sätt få tänder som är starka och håller länge.

Så ska du sköta din munhälsa

Det finns flera saker som du kan göra för att få vita tänder och en bättre munhälsa på egen hand. Till att börja med är det viktigt att se till att du sköter tandborstningen och att du använder dig av en tandkräm som innehåller fluor.

Tänderna ska borstas varje morgon och kväll och här är det viktigt att du även använder tandtråd eller mellanrumstandborstar. Majoriteten av alla kariesangrepp och tandsten sätter sig nämligen mellan tänder och det beror helt enkelt på att det är svårare att komma åt dessa utrymmen. Här kan du även komplettera med en munsköljs om förbättrar andedräkten, dödar bakterier och stärker dina tänder.